Saturday, July 1, 2017

memencilkan diri πŸ˜”

Assalamualaikum..

5syawal.. Sungguh cepat masa berlalu pergi. Sambutan syawal ku tika ini hanya la bersama anak2.menghabiskan waktu bersama.. Adakalanya pertanyaan Razeen meruntun jiwa. 

"mami kenapa kita xbalik kampung?"

Persoalannya ku biar tanpa sebarang jawapan.. Ku berpaling lalu mata yang menahan airmata sejak malam takbir akhirnya gugur jua.. Apakan daya, begini la nasib.. Jika aku punya pilihan pastinya aku akan bawa razeen balik tentunya dapat jumpa atuk kesayangan dia..

Hidup tanpa Media Sosial.
Masa beraya d uma family d kk baru2 ni semua bertanya kan aku..mana whastapp. Aku tersenyum lalu membalas dengan jawapan.. Dah delete.. 
Bukan takat whatsapp smua bkaitan ngan media sosial ku..dah pun aku delete. Hp pn aku dah format.no2 kwn pun smua da terpadam.. Aku memencil kan diri. 
Dah dua bulan tanpa media sosial ni.. Aku just fokus ngan game seja.  Yang pasti mobile legend.. Game yang tengah hangat sekarang ni.

Now bila orang kol aku,aku xkan sambut.. Yang aku akan sambut cuma no family yang terdekat ja..
Cuma sorang ja yang dekat ngan aku sekarang Hani.. Dia la teman yang slalu mesej aku. Saling melengkapi. πŸ˜€ kawan yang slalu memberikan aku kata2 semangat.kawan yang selalu berkongsi ilmu agama. Boleh d katakn dia lebi tinggi berpelajaran dari aku tapi xsikit pun dia merendah2kan aku.. Malahan apa saja kelebihan ilmu yang dia ada mesti dia akan share ngan aku..

Makin lama hidup ni makin malas mau hadap dunia internet.. Bagus jua la menyibuk kan diri dalam ilmu agama.  πŸ˜€ lebi baik memencilkan diri huhu..

K la nak nanti ada masa update la lagik walaupun crita ntah apa ja la hahaha.. Tp xpala janji bertemankan blog sendiri

❤ Slamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin

Saturday, June 24, 2017

Nangis tak berlagu

Assalamualaikum..

Agak lama aku memencilkan diri dan akhirnya ada jua sedikit ruang untuk aku coretkan sedikit d blog yang tak berpenghuni ni.
Hari ni merupakan ramadhan yang terakhir..dan aku serta anak2 masi lagi d perantauan. Suami pula dengan tugasan. Jujur melihat update2 d fb hatiku kian sayu dan sedi. Sepatutnya aku kini brada d kampung n pastinya 1kegembiraan buat bapa yang tersayang dengan kehadiran kami. Apatah lagi dengan airtangan ni mampu membuat bapa tesenyum puas. Tapi apakan daya keadaan tidak mengizinkan. Raya tahun ni dengan keadaan sederhana. Dan tahun ni la bakal menyaksikan buat pertama kalinya aku bakal beraya d perantauan.. Huh sungguh2 menyedihkan..

Semoga d pertemukan lagi ramadhan tahun depan.. ❤

❤selamat hari raya aidil fitri maaf zahir dan batin❤

Friday, April 7, 2017

sis cuba..dan sis mula terjebak πŸ™„πŸ€—πŸ˜‚πŸ˜‹πŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒ

Assalamualaikum.. πŸ˜†

Semenjak terjebaknya diri ni ke kancah pastri ka pestri patri hahaha ala senang cakap kuih muih rajin benar diri ni mencuba pelbagai kuih..almaklum la kalau d ikutkn bidang kuih ni bukan bidangku. Tapi kalau bab masak memasak..huh i2 memang kena d hati..
Mula mula 2 rasa bedebar jugak tapi lama kelamaan macam sronok pulak rasanya.tapi tula asal da setengah jalan da anak merengek2 jadi kita pun terpaksa laa berhenti.

Untuk permulaan ni aku buat la Pau..
Aku dapat resepi 2pun daripada fb..hahaha rajin buka fb smata2 mau buat kuih..alhamdulilah menjadi jua 2 kunun pau yang aku buat. Punya la bha gembira tidak terkata.sampai anak aku pun kemain xcitednya nampak aku buat kuih 2 kekeke...siap cakap sedapnya mameh adui paling mau menangis ati ini d puji2 hahahaha ya la sebab selalu saja kunun gagal jadi kiranya kemenjadian ni buat diri ni suda berjaya kekekeke



Nah ini kunun pau yg d buat 2 hahahaha act aku buat 3perasa.  Pau kaya pau kacang tanah n pau isi kari kentang..hehe

Okeh tak cukup i2 aku memberanikan diri la pulak mencuba buat karipap.. Adunan 2 sama ngan adunan pau n guess wat hahahaha xsangka la pulak menjadi kekeke.

Taraa ni la karipap yg aku buat 2 kekeke berintikan mee hun goreng.. Owh ya act kami di sabah mimang suka makan karipap berintikan meehun.. Dulu sewaktu skola rendah benda ni la aku slalu beli d luar pagar skola waktu balik.  Masa 2 harga teramat murah sekali baru 10sen sebiji..hehe sungguh rindu zaman 2 hehehe ni kalau makan kena cicah lada limau kicap pergh.. Hehehe

Tak cukup percubaan tu aku pun memberanikan diri untuk membuat kek la pulak hahahaha..
Kali ni aku amik resepi choco moist kukus seja.. Ok la not bad hahaha menjadi jua cupcake aku 2 kekeke mimang la nampak simple tapi untuk seseorang macam aku ni kan bila da rasa jadi macam 2 pun  kebanggaan hahahha macam menang besar seja..
Hehe ni la hasil tangan aku 2 kekeke...

Ada sebab napa aku terjebak..yela tiap petang aku slalu turun bawah blok beli kuih muih untuk minum petang..kadang sehari abis dlm rm5.. Jadi aku pn amik langkah memberanikan diri cuba sesuatu..dan alhamdulilah segalanya menjadi..owh ya lagi pula kmi tinggal d tempat paling teratas skali jadik memang xlarat asyik turun naik..hehe
Mungkin pada mata orang lain apa yang aku buat ni ala biasa seja petik jari benda simple..tapi kalau orang berada d tempat ku mungkin diorang akan paham bila da bjaya hasil kan sesuatu terasa sangat la megujakan..hehe

P/s setiap manusia ada kelebihan ada kekurangan..dan kekurangan aku adalah tangan tidak berseni dalam pembuatan kuih..tapi berseni dalam bidang masakkan πŸ˜€

Monday, March 20, 2017

oh mobile legend

Assalamualaikum..

Lol mau dekat penghujung baru terupdate.. Hehehe maklum la srt sepenuh masa..bila da sepenuh masa 2 maknanya ko kena paham masa i2 adalah sangat sangat terhad hehe yala banyak d habiskan dengan anak2 aku. Hub aku jangan cakap la da masuk ops. Seperti biasa la hehe dah 5tahun...kebal dah kekeke sapa yang bersuamikan ATM or PGA dia paham la 2..

Telanjur mata da galak aku pon amik kesempatan la updte blog aku ni..haha yala start anak2 dah lena d ulit mimpi aku pun barula ada masa ngan dunia intenet ni..tapi yang paling asasnya adalah terjebak  hahaha..terjebak dengan apa? Huhu pa lagi Game mobile legend. Act bkombo ngan hub dia pon join skaki game 2 sebab aku yg invited.tapi 4 tiz time hub duk dekat pulau maknanya line xkuat


Haha aku pn xtau napa aku boleh terjebak..tapi yang pasti memang best gila..bisa2 ketagih (・´Π·`・) 

Korang try la sangat2 mgengujakn..
K nak out..
Slm syg

Tuesday, February 28, 2017

πŸ’“ Bulan Cinta πŸ’˜

Assalamualaikum.

Alahai sebulan senyap..hehe kekangan masa.nampak tak bila dah jadi srt sepenuh masa maknanya 99% masa kau 2 sebenarnya banyak d luangkn untuk suami dan anak anak. Sangat sangat terhad hehe. 


Memandangkn ini entry pertama dan terakhir untuk bulan ni, jadi entry kali ni aku kongsikan sedikit moment cinta d feb ni.. Bulan penuh dengan cinta dan kasih sayang.

1 Feb 2017

Alhamdulillah untuk tahun ni pada tarikh ni jua HayyanRazin suda pun berusia 4tahun. Seperti tahun tahun sebelumnya tak akan ada sambutan melainkan sambut ber4 dan tentunya ptama kalinya rara ada bersama.. Hehe sambutan seperti biasa sebiji kek..kfc dan jua semestinya beday present untuk razin.biasa la permintaan dia koleksi ultraman drpd bandai. 

Memandangkan kak kiah cake house tutup jadi abak dia belikan kek dr tempat lain.mcam biasa pebret dia perisa coklat.



Ultraman razin..hanya dia yang paham nama2 ultraman ni huhuhu

14 Feb 2017

Begitu cepat waktu berlalu pergi.. Dah setahun nenek(belah bapa) pergi meninggalkan kami semua.. Masi segar dalam ingtan.sewaktu nenek d jemput ilahi kandungan ku pada masa 2 berusia 2bulan. Masa tu jugak la xda seorang pon dalam family ku tau aku ni tengah mengandung even bapa aku.. Now hayliesha rafilah yang ku kandungkan pda masa 2 sekarang berusia 5bulan dan dah nak masuk 6bulan. Sedi sangat.. Hanya iringan doa yang mampu kami berikan.semoga d cucuri roh keatasnya..dan d tempatkn ke dalam golongan golongan org yang beriman amin

16 Feb 2017

Genap la usia perhubungan ni 6tahun. 1tempoh cukup lama. Walaupn kami sebenarnya skolmate tapi xpena untuk bertegur sapa..hehe sehinggala fb menemukan kami selepas 7 tahun terpisah. Betul la bagai d kata ikan d laut asam d darat dalam periuk btemu jua..bgitu la d ibaratkan jodoh kami..

17 Feb 2017

Dan tarikh ini genap la usia perkahwinan 5tahun..dan dalam tempoh ini juga kami d kurniakan 2cahaya mata yang menambahkan lagi kebahagiaan uma tangga.Alhamdulillah
Memandangkan hub masa ni xda macam biasa la senantiasa berjauhan lagi.dia dengan dunya takraw nya hehehe so kami xda la sambut anniversary besama.. Hehe just doa sesama..kebetulan plak bulan ni kak kiah bt promo tuk mini cake aku pn beria la beli kek 2 untuk makan ngan razin hehehe tunggu hub balik lama lagik hehe xpa janji saling ingat mengingati da cukup.. 



Hahahaha mini cake dr kak kiah cake house putatan hehe memang terbaik..πŸ‘



Semoga rumahtangga ini senantiasa dalam lindunganNya.d jauhi dari segala fitnah. Berpanjang jodoh ini hingga ke jannah..
Amin πŸ’

Tuesday, January 17, 2017

Aktiviti Hujung Minggu πŸŒŠπŸŒ…πŸ΄

Assalamualaikum.. 

Menjengah sebentar.. Kawan kawan sibuk tanya mana fb aku.. Hehe untuk kesekian kalinya aku deactive kan lagik fb serta twitter. Ehh twitter aku dah delete. Yang tinggal hanya la IG n Wechat. Ala wechat 2 pon bkn ramai orang dalam 2 just teman2 n pemily yg rapat seja. Tak tahu la semenjak peningkatan umo ni malas dah nak hadap media sosial ni. Masa yang ada ni pon banyak d luangkan bersama anak2 & suami. Menghargai setiap sisi bersama anak² i2 adalah lebi membahagiakan.. Razeen dah berusia 3t11bulan sementara Rara pula 4bulan lebi. Menjadi suri uma sepenuh masa ni adalah 1perkara yang amat la menyeronokkan.. Dan lebi sronok lagik melihat anak yang dahulunya kecil membesar d tangab kita sendiri. Alhamdulillah.

Ehhh telanjur dah mata galak ni aku pon nak stori skit tentang aktiviti hujung minggu kami.. Tahun ni aku ngan suami berazam kami nak kurang jejak kan kaki ke mall.sebab rancangan kami untuk habiskan masa untuk piknik n bawak anak² ke taman awam. Salah satu inisiatif aku kami piknik ke pantai Tanjung aru.. Slalunya kami akan pegi slepas menunaikan solat zuhur.aku memang dah siap awal lagi masak mee goreng,nasi goreng,sosej serta roti bakar. Bila dah luangkan masa besama 2 orang yang paling seronok sangat adalah razeen. Yela datang ke pantai 2 mesti la dia nak mandi laut hahaha. Kegembiraan anak 2 yang sebenarnya buat kita bahagia. Bila dah petang kami akan ke Taman awam.. Abak Razeen mcm biasa la jogging.  Sementara aku teman kan razeen ke taman permainan..  Hehe ramai ibubapa teman kan anak2 tapi ramai jua yang gagal. Sebab apa d katakan gagal. Anak d lepaskan tapi tangan leka dengan hp. Hidup kita ni masa tidak mampu d beli dengan wang ringgit.. I2 yang aku pelajari dalam hidup. & memang dah jadi gaya hidup aku asal jalan ngan anak² memang xkan sentuh hp melainkan capture moment. Xda la nak sebok wasap media sosial bagai..  Aku akan hargai setiap saat kebersamaan 2.
Dalam kehidupan ni banyak sebenarnya cara kita boleh mengembirakan anak anak.. Antara mahu atau tidak seja.. 

Hujung minggu bebaru ni plan sepatutnya kita orang nak pegi pantai betukar bawak anak ke leisure rides ke tuaran.  Ke pekan koboi katanya bawak razeen tengok kuda skali tunggang kuda hehe tapi sayang masa kitaorang pegi kuda baru nak d rest kan tapi razeen hepi la tengok kuda. Siap begambar sakan heheh


Leisure Rides Sabandar Tuaran



Ni pula aktiviti riadah kami.. Siap sedia bekal heheh sangat2 menyeronokkn

Masa ni la yang amat beharga.. Yang xkan mampu terulang lagi.. Bahagia tengok anak gembira. Memandangkan kami selalu terkurung d uma sebab aku jenis bukan suka idup belepak metamu bejiran.. Aku jenis teperap sama anak2 d uma. Jadi bila time hujung minggu i2 adalah hari untuk kami tengok dunia luar hehehhe 

K laaa xoxo

Thursday, January 5, 2017

~♥~sanah helwah walid ~♥~

Assalamualaikum.. 

Lama benar nampaknya tak update blog. Nampak sangat dah berhabuk. :) since dah dlvery 2nd baby ni aih masa pun amat2 la terhad. Hehe sibuk dengan kehidupan uma tangga. Bila dah bertambah rakyat 2 maknanya tanggungjawab pun amat amat la besar. Hehe
Haaaa ni merupakan post yang pertama aku untuk tahun 2017. Act banyak benda yang aku nak update tapi asik tak punya ruang dan waktu.

Januari yang Indah ♥
 1 januari bebaru 2 merupakan beday bapa aku yang ke 61.. Sebelum tibanya waktu beday aku serta adik bradik yang lain pon discuss untuk collect2 duit untuk belikan hadia bapa. Melalui perbincangan kami bercadang untuk berikan bapa sebiji hp ☎πŸ“±Memandangkan hp bapa 2 dah berusia.. Rasanya lebi daripada 10tahun.. Almaklum la nokia lipat. Bila kita kol alasan bapa 2 line xbagus..hakikatnya hp 2 dah tiba masanya untuk bersara πŸ“΄
So adik aku la yang amik peranan untuk svay2 hp. Bincang punya bincang kita pon buat keputusan untuk hadiakan bapa hp samsung J1 mini prime. 
J1 mini prime ni boleh la d katakan samsung Y yang telah d transfom kan πŸ˜πŸ˜‚
Syukur alhamdulillah apa yang kami impikan tercapai juga hendaknya.. Walaupun pada awalnya ragu2 dengan penerimaan bapa. Yela orang tua kita ni bukan hadap sangat dunia teknologi ni. Malam 2 bila dah serahkan hadiah 2 terpancar la senyuman d bibir bapa.kita tau sebenarnya dia bukan la seorang manusia yang folo sangat dengan dunia tekonologi ni tapi seiring dengan waktu yang berputar kita pon nak tengok dia senyum bila dapat vc mahupun gambar2 yang kita hantar d kejauhan ini..  Hehe sisa hidupnya banyak d habiskan dengan menghadiri kelas2 ilmu agama. Bapa ada cakap dekat adik jugak dia xmo terlaluu taksub sampai boleh melalaikan. Kita pon paham.  Malam 2 jugak la adik ajar bapa wasap kitaorang. Malam 2 jugak la create Group wasap pemili. Meriahnya kena lagi cucu2 bapa pon punya hp. Riuh rendah masing2 ngan voice.sent gambar. Bapa pon tidak ketinggalan menghantar gambar. πŸ˜‚πŸ˜‚ seketul selfi. Tambah meriah group.  Hari yang sepatutnya kitaorang bekumpul hepikan masa beday bapa.tapi dengan adanya wasap ni buat kami smua makin dekat. Dalam kegembiraan kami tidak d lupakan walau sikit pun kerinduan ini tehadap mama. Biasanya kalau tiba waktu beday bapa,  arwah mama la orang yang sibuk ngan kek memasak apatah lagik ngan hadiah.. Kini semua 2 tinggal hanya kenangan. Selalunya jugak bila tiba beday bapa aku ngan adik hadiahkan dia baju. Tak terkira tahun2 baju( ˘ ³˘)♥ . So untuk tahun ni sebiji hp.
Tapi 2la biarpon bapa dah ada hp baru masi jugak guna hp lama.. Alasan dia sayang masi boleh guna. N sanggup xmo tukar sim 2.siap cakap lagi kalau nak belikan la dia sim yang baru ~(^Π·^)- hahaha xpa kita pon paham orang tua kan  


⬆ hadiah utk bapa.. 


⬆ dah create group wasap.. 





Okay la. Nak taip panjang2 pon dah tak boleh.. C kecik mula dah meragam.. InshaAllah ada masa aku cerita plak pasal princess aku..  Hehehe

(♡˙︶˙♡)

yayang + sayang 50years