Friday, January 29, 2016

Lapar kala begini waktu

Assalamualaikum..

Lahaii jam sebegini rupa lapar gila.. sibuk ke dapur meratah apa yang ada sebagai alas perut untuk little peanut aku ni..nak membesar la 2.. kalau lapar xpa sumbat apa ja yang patut tapi jangan womb service nanti kesian encik suami subuh2 sebegini mencari benda benda yang pelik.. 

Okay pegnen untuk kali ni rasa lain skit,tak macam Abang Razeen, razeen dulu aku ngidam d bulan ke 2, muntah alahan teruk d bulan ke 3.. pegnen kali ni mual 2 trasa awal,ngidam macam2,kalau nak makan 2 memilih sangat. Tak semua benda aku dapat makan dalam kuantiti yang banyak,sekadar mengalas perut sahaja. Makan benda asam 2 semestinya la. Dan paling ketara sangat setiap apa saja kesakitan ku encik suami turut merasa. Trasa d tempat sakit 2.. hehe bertabahla sayang.. kamu juga sebahagian daripada kami. Kira beruntung la 2 dapat merasai kesakitan sang isteri..yang paling lucu 2 slalu ckp mual..nak muntah.hehe 

Kandungan aku dah pun berusia 6minggu lebi,untuk bulan yang petama ni aku xda la nak daftar lagik dekat kkia.,macam razin jugak tunggu 2 3 bulan baru la daftar. Tapi dalam pada 2 aku ada la jugak amik supplement..Obimin dan juga mengamalkan susu utk ibu mengandung..aku minum susu dugro perisa vanila. Dulu razeen pun aku minum susu yang sama jugak la hehe. Alhamdulillah since amalkan susu 2 rasa mual 2 kurang skit apatah lagi rasa pening sakan. Kalau soal gastrik ni xyah cakap laa memang dah kena jaga makan, lewat skit dah mula pedih bagai.. semoga smuanya baik saja. 

Owh ya hari ni nak share berita gembira,BFF aku wawa dah pun slamat melahirkan baby boy. Alhamduillah smoga d berikan kesihatan yang baik. Aku d kejauhan ini hanya mampu berdoa yang terbaik untuknya.

Okay nak lelap ni karang xcukup tido kena mara pulak..kena jugak paksa tido ni..hehe
Semoga kamu dalam sana berada dalam keadaan baik2 saja..

Saturday, January 23, 2016

Alhamdulillah rezeki 2016

Assalamualaikum..

Ntah kenapa mata ni masi begitu galak,sdangkan badan trasa lemah.. Suda 2minggu aku berada dalam keadaan kurang sihat. 
Tadi Encik suami beria sangat bawak aku cek up. Sememangnga aku bekeras ati xmahu ke klinik,tapi memandangkan suami mendesak aku turutkan saja.
Kali ni aku minta d bawa ke klinik 1mesia je,yela demam biasa gastrik 2 je.malas nak ke klinik swasta.

Sampai ja d klinik daftar,dlm 10min mcm 2 dah masuk dalam bilik untuk d periksa.masa 2 aku xnak suami join sekaki,tapi dia bkeras mau jugak masuk,relakan jiwa huhu..
Doc pun tanya so aku terangkan la yang aku demam n gastrik dah 2weeks, cek suhu badan aku normal dalam 36°c doc cakap aku xdemam,pelik pulak kan.meyb perasaan aku saja lepas 2 doc cek tekanan darah nthen bagi la ubat gastrik.ubat demam x bagi sebab aku xdemam pun.. lepas 2 suami pun mulaaaaa la menyampuk sakan. Bagi tau doc yang aku ni missed period dah dlm 13hari. So doc pun tanya la aku dah buat cek upt ka. Aku cakap la dah tapi hasil dia negatif. Aku malas nak cakap sebab dekat depan 2 dah tertulis utk sakit apa yang d rawat dalam klinik 1mesia ni so level konpiden aku 2 low la nak bagitau masalah aku yg dah pun missed peyed. Dah 2 doc pun suh la aku cek upt dekat toilet. Kali ni bedebar jugak tapi lepas dah buat 2 tersengih sendiri..hehe hasil dia +ve. Memandangkan aku masi kurang yakin so aku panggil la doc 2..nthen dia pun bagitau laaa yang aku ni pregnen huhu...
Doc just bagi 1je ubat yang ubat biji 2 doc xjadi bagi sebab dia cakap nanti efek ngan kandungan lagipula still baru lagik kan..

Dah 2 aku pun ke toilet balik tapau upt 2 sebab nak bagi tengok encik suami. Heheh almaklum la tadi dia xnampak kan.. 
Alhamdulillah.. ni laaa hasil upt hehe 

Yela sebelum ni cek d uma hasil 2 samar2. Dah la beli rm13 kata farmasi anytime blh cek xyah tunggu pepagi buta nak cek..alih2 dapat hasil yang jadi tanda tanya
Haaaaa ni hasil upt kemarin dulu 2.,beria sangat nak cek up..tapi kalah lihat ngan mata kasar sememangnya garis samar samar dekat bacaan t,tapi aku anggap jak hasil 2 -ve 
Hehehe

Alhamdulillah untuk kurniaan rezeki d pertengahan jan2016 ni,syukur kehadratnya.. walaupun kali ni perasaan 2 amat teruk sekali banding pegnen yang dulu,yang ni awal pegnen dah mula trasa pening loya muak muntah demam bagai.. almaklum laaaa mau terima kehadiran orang baru..
Harapan aku smogaaa smuanya dalam keadaan baik,kandungan pun dalam keadaan yang baik,dan slamat hingga melahirkan..masih jauh lagik perjalanan kami berdua.. 

Dan akhir skali aku doakan member aku hani pregy jugak untuk tahun ni,smoga allah tunaikan hajat d hati dia yang inginkn..Amin..

Dah penat..nak rest.. smoga d permudahkan segala2nya


Monday, January 11, 2016

♥ Sanah Helwah♥

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,kali ni mood rajin datang lagik menyapa kesunyian d dalam blog aku yang usang nan rapuh ni. Haaa ni merupakan 1st entry aku tuk 2016. So maknanya umo kian bertambah,kematian semakin menghampiri bukan?. Semoga terus istiqomah d bumi pinjaman ini.

Okay hari ni merupakan besday suami. Xda sambutan yang istimewa,cukup sekadar doa dan ucapan ringkas,Almaklumla diri ni kan mana la pandai nak mengarang panjang,nak sweet sampai tahap kencing manis, hahah..owh ya ucapan via wasap je,husband keja untuk 1 week.kalau pun suami ada masa terpenting ni tak kira la sama ada beday kak,aniversary ka,cutika,rayaka aatau apasaja,kiraaa bertuah la badan 2 hehehehe. Hidup sebagai istri kena paham dengan keja dia semua 2..hehe 


Ni la wish tuk suami.. dlam 4baris jugak la haha..

semoga sama2 kita ke jannah..♥

Sanah Helwah..

yayang + sayang 50years