Wednesday, June 22, 2016

Persiapan ala kadar.. πŸ’œ strategik&perancangan.

Asslamualaikum... 

Terkena insomnia ni memang alamat dia tidak bisa melelapkan mata la. D tambah lagik dengan kelincahan c baby dalam perut ni.. Seolah2 menari dan berdansa haha ( ˘ ³˘)♥
Aku pun layan kan saja la karenah dia.asal jangan womb service suda la..heheh.

Dah masuk pertengahan Ramadhan kan..  Semoga ramadhan kali ni membawa seribu keberkatan dalam kehidupan kita..  Bicara soal puasa.  Stakat ni aku menjalani ibadah puasa takat mana yang mana aku termampu. Moga moga d permudahkan la..  Hehe 

Untuk persiapan raya tahun ni..  Kami dah prepare awal lagik. Sebelum tibanya ramadhan.awal2 dah beli sikit2 barang jadi tak la rasa terbeban.Untuk baju raya aku just beli sepasang ja.  Aku tak tunggu pon sale bagai. Seminggu ramadhan aku da grab sehelai.  Cukup la 2 yang lain 2 aku recyle ja baju2 yang rasa muat d badan haha..  Confiden nyaaaaa badan slim hahaha.. Tudung pun aku beli sehelai saja.. 


☞ haaaaa nampak tak?  Ni la baju raya aku untuk tahun ni..  Hehe.. Beli dekat Tucz.  Seyes masa ni tak pikir langsung nak beli sebab aku ingat dekat Butik 2 smua baju dia mahal macam kedai2 pakistan. Skali belek punya belek mak aihh.   Menepati bajet seperti yang aku dah listkan hehehe..  Aku pun duk tunjuk ngan husband dia pun stuju. Yela baju xla crowded sangat.ringkas saja.  Ala kadar. Memang menepati citarasa aku.. Hehe jangan xtau. Malam 2pulak aku tunjuk ngan kakak aku butik ni. Kemainn dia punya hepi dia shoping dah tak ingat dunia. Siap cakap dah la cnatik murah lagik kekeke terbaikkk... 


haaa ni pula shawl aku..  Beli pun mura seja Rm15. Dokoh butterfly 2 aku beli nak tampal dekat hujung shawl.. Yang lain nanti aku transform hahaha daripada beli yang ready beads 2 baik la buat sendiri miahahaha asal tangan rajin seja..  


 haaaaa nampak tak tueee ini pulak baju razeen heheh.   Diorang tak beli ready made. Diorang hantar g tailor. Kemain abis kain batik sarawak mummy jadi less baju diorang anak beranak hahaha.. Corak pua kumbu.. Xpa la asal diorang hepi aku pun hepi.. Kemain youu baju melayu zaman sekarang macam2 design hahaha ada sisik ikan ada less batik.. Aihh banyak laaagik laa.. Hehe owh ya baju abah razeen lebi kurang macam ni la. Abah razeen on progress kekek xdpat nak share gambar hehehe


☞ haaaa ni pula handbag n  Kasut raya aku.  Masa ni memang dah prepare awal jadi tak la lari bajet hehehe . Kena pandai laaa rancang jadi dekat syawal memang tak akan bajet melebi2 hehehe


☞ yang ni pulak pemberian kecil dari aku untuk bapa tersayang.  Memang dah jadik lumrah aku akan belikan dia sehelai or dua helai untuk dia. Aku harap ini bisa buat hati dia gembira.  Walaupun tak la mahal mana..  Owh ya duit raya aku memang dah kumpul awal awal untuk bagi bila tiba raya nanti. Itu pun merupakan salah satu persediaan awal aku. Hehehe 

Takat ni itu seja la persiapan. Sebenarnya banyak lagik tp xkan la nak share smua gambar kan. Cukup seja la yang asas hehe..  Rasa memang tak sabar suda nak balik kampung beraya dengan sanak saudara. Hehehe maklum la dah brapa bulan tak balik. Ini la peluang yang ada untuk berkumpul beramai ramai.. 

Okay la.. Apa2pun bersedehana la dalam berbelanja. Ikut kemampuan. Kalau rasa benda yang xpenting tu jangan la d turutkan nafsu. Hehe apa yang penting kegembiraan, berkumpul bersama saudara mengeratkan lagi siratulrahim.. Heheh.. 

Okay nak rest.. 

Salam sayang... 

Monday, June 6, 2016

1Ramadhan1437

Assalamualaikum..

Ramadhan Al Mubarak..

Hari ni umat islam menunaikan ibadah puasa d hari yang pertama. Dan ramadhan kali ini juga aku menunaikan ibadah puasa dengan keadaan berbadan dua.. hehehe. Dugaan 2 memang la sangat berat. Harap la dapat memenuhi sehingga sebulan.InshaAllah..

Subuh tadi aku cuma bersahur dengan sedikit nasi,kuah ikan rebus.sekeping roti,sebiji kurma dan 1setengah gelas air masak. Beserdehana dalam besahur. Sebelum berpuasa lagi aku banyak folo up info2 dari doc Zubadi d fb.Alhamdulillah smoga bermanfaat buat aku n kandungan. Buat masa ni aku memang tak dapat nak makan dalam kuantiti yang banyak, cuma sekadar mengalas saja.yela makin besar kandungan makin la tak boleh nak makan banyak. Cuma 2la harap tak da la gastrik datang menyerang hehe.
Iftar tadik petang aku skadar mengambil 3biji buah kurma,segelas air masak dan roti sardin 3potong.. Alhamdulillah terlaksana la puasa untuk hari ni. Rasa kali ni benar benar besedehana la.tak berlebihan rasa solat pun ringan saja. Tapi 2la since 6m preggy ni aku dah cepat menggah.skit2 rasa nak putus saja nafas ni.. 
Semoga d permudahkan la puasa untuk sebulan ni hehe..

Okay la nak sangat update memanjang tapi cukup la sekadar d cni seja., apa2pon 
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan,Selamat berpuasa semua,semoga Amal ibadah kita d trima d sisi Allah SWT..

♥ Salam Ramadhan


Saturday, June 4, 2016

Cuzzy Eday ♥

Heloo june..  

Lama rasanya kan aku tidak menjengah ke blog ni. Memandangkan Razeen baru seja d dodoikan maka dengan ini aku pun sibuk la mengambil kesempatan update blog ni.  Hehe blog yang takda penghuni tapi alhamdulillah biar la ianya menjadi medan untuk aku menulis stiap rasa ini. ♥

Okay la nak crita sikit... 

29 May 2016.
Kazen aku baru saja melangsungkan pertunangan.  Majlis yang d adakan cukup sedehana dan ringkas yang hadiri oleh sanak saudara terdekat..  Alhamdulillah majlis berjalan seperti yang d rancang. D jangka kazen aku akan melangsungkn perkahwinan dalam bulan dec tahun ni. InshaAllah mudah2an sgalanya berjalan lancar amin.  Kita hanya merancang kan smuanya atas kehendak n redha ilahi..  

Okay la xmo tulis memanjang.. Cuma nak share gambar2 yang d ambil masa berlangsungnya majlis pertunangan 2. 



♥ bunga tangan. 


yang d edit 2 cuma text n background seja.  Xda touch up mana2 pon





♥ ni pula hantaran untuk pihak lelaki..  5 berbalas 7. 



♥ sesi berbalas pantun hehehe




♥ dah  selamat bertunang yeahhh hehehe

Alhamdulillah..hehe takat ni seja la perkongsian gambar2 dari  hp aku yang tak la canggih mana tapi ada la skit buat kenang kenangan hehe
Semoga berbahagia.. ~♥~

Tuesday, April 19, 2016

Mohon jaga πŸ’“ masing masing., Mohon basuh πŸ’“

Assalamualaikum.. 

Huh,rasanya semalam dan hari ni bermain dengan emosi aku.. Sedi, mara ,kecewa,bercampur baur dah perasaan ni.baru sahaja dapat perkhabaran yang gembira suda datang pula cerita yang kurang sedap d dengar.. Benar la bagai d kata,Ini adalah akhir Zaman, fitnah berleluasa..

Semalam aku baru sahaja whatsApp member aku serkup dia dengan persoalan
".. ko gitau c.. aku prengant?"

Nthen member aku jawab la seperti ⇓⇓


Guys...,
Korang rasa bila dengar perkhabaran bgitu apa perasaan korang?

Aku keguguran?
Perkataan yang tidak pernah sama sekali aku lontarkan apatah lagik telintas d benak  fikiran ku. Kalau itu la cara dia ingin membongkar segala privacy orang,dengan menabur cerita sedemikian rupa,memang dia patut aku sisihkan..dan kepercayaan aku terhadap dia 0% saat dan ketika ini aku mulai sedar mana kaca dan mana permata. Benar la bagai d kata,rambut sama hitam tapi hati lain lain.. Dah la melontarkan perkataan sedemikian langsung xda rasa bersalah mahupun memohon maaf. 

Kenapa mulut sendiri xbertanya? Kenapa sanggup buat cerita? Alahai manusia yang aku anggap sebagai kawaan,mohon la bertaubat,mohon dekatkan diri dengan Allah Swt, pintu rezeki Allah luas,ada sejadah bentangkn,ada tangan tadahkan,mohon minta sepertimana rezeki orang dapat anak 2 sampai jua kepada diri sendiri.napa ada perasaan dengki terhadap orang lain..
Aku jua punya sebab sendiri kenapa aku merahsiakan kandungan ku. Itu adalah demi kebaikan anak yang aku kandungkan ini. 
Mohon maaf pada pihak yang berkenaan sekiranya dia merasakan aku ni terlalu berahsia malah memili org tertentu yang mengetahui kandungan ini, aku harap dia sendiri maklum, bab bab memgandung ni amat sensitif bagi dia,aku jua insan yang ingin menjaga perasaan dia.. sungguh aku kecewa..

Dalam facebook ku saja ada brapa org yang masi belum d berikan kesempatan merasai nikmat memgandung,jadi langkah berdiam diri tanpa berkongsi itu adalah cara terbaik aku dalam menjaga perasaan orang lain..benarkan tidak semua orang suka dengan apa yang kita dapat dan miliki? Tidak semua orang dapat menerima? Tidak semua orang suka melihat kegembiraan kita hatta kebahagiaan kita..
Rezeki yang Allah kurniakan tidak pernah tersalah alamat,tapi bila tiba masa dan waktunya ianya akan sampai tepat pada masanya.
Aku rasa xda guna aku menulis memanjang d sini,nanti bisa memburuk kan.. dan aku jua d garisan sedar bukan berada d tempat mereka,tapi apakah sebab aku bukan d tempat mereka harus d perlakukan sedemikian rupa? Aku jua manusia punya hati dan perasaan. Mohon la sesama kita menjaga hati masing masing.


Kata itu melambangkan hati buruk kata maka buruk la hati.♥

Friday, April 8, 2016

Nikmat Apakah lagi yang aku ingin dustakan...setelah DIA mengurniakan Rezeki yang sangat bernilai πŸ’

Assalamualaikum..

Alahai,sunyi sepi blog aku ni slama 2bulan.. huh,bukan malas tapi keadaan yang tidak mengizinkan,d tambah lagik kita ni guna mobile tenet so kena la berjimat cermatπŸ˜€

Alhamdulillah,kandungan berada dalam keadaan baik baik saja,semoga d permudahkan saja. Takat ni aku takda la nak heboh sana sini,yang cuma tau pun orang orang yang berada dekat d samping aku,cukup la ianya bukan untuk pengetahuan umum.
Kita paham,ada sesetengah orang mesti hepi dengan perkhabaran ni,tapi terkadang ada juga sesetengah ucapan bisa buat kita terguris bahkan bisa berbolak balik hati kita.,mungkin saja ucapan itu mungkin mendoakan tapi apalah kuasa kita untuk mengiyakan.sebagai contoh

"Tahniaaa harap harap lepas ni gurl/boy"
" eh anak c anu i2 sepasang sudaaa,bagusla bha kalau dapat sepasang"
☞ banyak lagik laa yang xdapat nak d senaraikan.. huhu

Tidak d nafikan aku saja terkadang punya impian sebgitu menginginkan,tapi aku sentiasa kena bersangka baik atas apa yang Allah telah kurniakan keatas aku,sama ada boy or gurl aku tetap trima,husband pun slalu cakap anak itu rezeki nikmat daripada Allah. Jangan kita dustakan..
Tidak ramai wanita yang bertuah seperti aku,menginginkan tapi d uji hebat, aku sendiri melihat keadaan d sekeliling aku,sama ada kawan sendiri mahupun wifey2 kwn2 husband, bertahun kawen tapi masi belum punya zuriat, ada juga d berikan nikmat merasa mengandung tapi nikmat 2 sekejap saja, ada yang melahirkan anak,cukup sifat lahirnya tapi d uji hebat,anak itu hanya sementara dapat melihat ibu ayahnya..
Jadi mengapa perlu aku meminta lebih lagi sedangkan kurniaan itu pun sudah lebih besar. Belajar bersyukur,bersyukur dengan apa yang kita dapat. 

Ujian itu jua merupakan nikmat bagi kita,kita merasakan ujian sebesar kapal,tapi kita lupa pula akan rahmat Allah sebesar lautan. Hidup ni memang akan sentiasa d uji.. 
Dapat anak Allah uji lagi sama ada kita menjaga amanah 2 dengan sebaiknya atau tidak. Benarkan? Ujian takkan berhenti d situ saja. Yang penting tingkatkan la keimanan dan ketakwaan kita kepada Allah SWT. Sentiasa la bersangka baik PadaNYA.sentiasa bersabar dalam menerima ujian ujian yang mendatang.. 

Sedar tak sedar,usia kandungan dah pun menjangkau 4bulan ++ huhu, sejujurnya usia kandungan yang terlalu muda ni,aku merasakan setiap denyutan dan gerakkannya, Ada segelintir ibu ibu,dalam 5bulan baru merasainya,lain orang lain kan pengalamannya.. hehe.
Oh ya,aku dah pun berklinik,hanya daftar d klinik gov,kalau ikutkan area yang kami tinggal ni d bawah pengawasan Klinik Desa Pengalat Besar,so far alhamdulillah,layanan dan pengurusan sangat sistemmatik, kita takda lagik jumpa JM yang sok sok berlagak becakap kasaar bagai,semuanya penuh kesopanan dan kesusilaan.. Kalau rujukkan doc pulak,kami akan d rujuk d KKIA Papar, Alhamdulillah staf n Doc pun ok. Sangat sangat teratur dan sistemmatik, bila datang pun senang hati,yela ibu mengandung ni biasanya mesti mengharapkan keadaan yang selesa.

Semoga kandungan senantisa dalam keadaan sihat,d lindungi Allah SwT sehingga la selamat lahir kedunia.. Boy Or Gurl itu semua kuasa Allah,yang penting lahirnya sihat dan dalam keadaan yang sempurna..  


Friday, January 29, 2016

Lapar kala begini waktu

Assalamualaikum..

Lahaii jam sebegini rupa lapar gila.. sibuk ke dapur meratah apa yang ada sebagai alas perut untuk little peanut aku ni..nak membesar la 2.. kalau lapar xpa sumbat apa ja yang patut tapi jangan womb service nanti kesian encik suami subuh2 sebegini mencari benda benda yang pelik.. 

Okay pegnen untuk kali ni rasa lain skit,tak macam Abang Razeen, razeen dulu aku ngidam d bulan ke 2, muntah alahan teruk d bulan ke 3.. pegnen kali ni mual 2 trasa awal,ngidam macam2,kalau nak makan 2 memilih sangat. Tak semua benda aku dapat makan dalam kuantiti yang banyak,sekadar mengalas perut sahaja. Makan benda asam 2 semestinya la. Dan paling ketara sangat setiap apa saja kesakitan ku encik suami turut merasa. Trasa d tempat sakit 2.. hehe bertabahla sayang.. kamu juga sebahagian daripada kami. Kira beruntung la 2 dapat merasai kesakitan sang isteri..yang paling lucu 2 slalu ckp mual..nak muntah.hehe 

Kandungan aku dah pun berusia 6minggu lebi,untuk bulan yang petama ni aku xda la nak daftar lagik dekat kkia.,macam razin jugak tunggu 2 3 bulan baru la daftar. Tapi dalam pada 2 aku ada la jugak amik supplement..Obimin dan juga mengamalkan susu utk ibu mengandung..aku minum susu dugro perisa vanila. Dulu razeen pun aku minum susu yang sama jugak la hehe. Alhamdulillah since amalkan susu 2 rasa mual 2 kurang skit apatah lagi rasa pening sakan. Kalau soal gastrik ni xyah cakap laa memang dah kena jaga makan, lewat skit dah mula pedih bagai.. semoga smuanya baik saja. 

Owh ya hari ni nak share berita gembira,BFF aku wawa dah pun slamat melahirkan baby boy. Alhamduillah smoga d berikan kesihatan yang baik. Aku d kejauhan ini hanya mampu berdoa yang terbaik untuknya.

Okay nak lelap ni karang xcukup tido kena mara pulak..kena jugak paksa tido ni..hehe
Semoga kamu dalam sana berada dalam keadaan baik2 saja..

Saturday, January 23, 2016

Alhamdulillah rezeki 2016

Assalamualaikum..

Ntah kenapa mata ni masi begitu galak,sdangkan badan trasa lemah.. Suda 2minggu aku berada dalam keadaan kurang sihat. 
Tadi Encik suami beria sangat bawak aku cek up. Sememangnga aku bekeras ati xmahu ke klinik,tapi memandangkan suami mendesak aku turutkan saja.
Kali ni aku minta d bawa ke klinik 1mesia je,yela demam biasa gastrik 2 je.malas nak ke klinik swasta.

Sampai ja d klinik daftar,dlm 10min mcm 2 dah masuk dalam bilik untuk d periksa.masa 2 aku xnak suami join sekaki,tapi dia bkeras mau jugak masuk,relakan jiwa huhu..
Doc pun tanya so aku terangkan la yang aku demam n gastrik dah 2weeks, cek suhu badan aku normal dalam 36°c doc cakap aku xdemam,pelik pulak kan.meyb perasaan aku saja lepas 2 doc cek tekanan darah nthen bagi la ubat gastrik.ubat demam x bagi sebab aku xdemam pun.. lepas 2 suami pun mulaaaaa la menyampuk sakan. Bagi tau doc yang aku ni missed period dah dlm 13hari. So doc pun tanya la aku dah buat cek upt ka. Aku cakap la dah tapi hasil dia negatif. Aku malas nak cakap sebab dekat depan 2 dah tertulis utk sakit apa yang d rawat dalam klinik 1mesia ni so level konpiden aku 2 low la nak bagitau masalah aku yg dah pun missed peyed. Dah 2 doc pun suh la aku cek upt dekat toilet. Kali ni bedebar jugak tapi lepas dah buat 2 tersengih sendiri..hehe hasil dia +ve. Memandangkan aku masi kurang yakin so aku panggil la doc 2..nthen dia pun bagitau laaa yang aku ni pregnen huhu...
Doc just bagi 1je ubat yang ubat biji 2 doc xjadi bagi sebab dia cakap nanti efek ngan kandungan lagipula still baru lagik kan..

Dah 2 aku pun ke toilet balik tapau upt 2 sebab nak bagi tengok encik suami. Heheh almaklum la tadi dia xnampak kan.. 
Alhamdulillah.. ni laaa hasil upt hehe 

Yela sebelum ni cek d uma hasil 2 samar2. Dah la beli rm13 kata farmasi anytime blh cek xyah tunggu pepagi buta nak cek..alih2 dapat hasil yang jadi tanda tanya
Haaaaa ni hasil upt kemarin dulu 2.,beria sangat nak cek up..tapi kalah lihat ngan mata kasar sememangnya garis samar samar dekat bacaan t,tapi aku anggap jak hasil 2 -ve 
Hehehe

Alhamdulillah untuk kurniaan rezeki d pertengahan jan2016 ni,syukur kehadratnya.. walaupun kali ni perasaan 2 amat teruk sekali banding pegnen yang dulu,yang ni awal pegnen dah mula trasa pening loya muak muntah demam bagai.. almaklum laaaa mau terima kehadiran orang baru..
Harapan aku smogaaa smuanya dalam keadaan baik,kandungan pun dalam keadaan yang baik,dan slamat hingga melahirkan..masih jauh lagik perjalanan kami berdua.. 

Dan akhir skali aku doakan member aku hani pregy jugak untuk tahun ni,smoga allah tunaikan hajat d hati dia yang inginkn..Amin..

Dah penat..nak rest.. smoga d permudahkan segala2nya


Monday, January 11, 2016

♥ Sanah Helwah♥

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,kali ni mood rajin datang lagik menyapa kesunyian d dalam blog aku yang usang nan rapuh ni. Haaa ni merupakan 1st entry aku tuk 2016. So maknanya umo kian bertambah,kematian semakin menghampiri bukan?. Semoga terus istiqomah d bumi pinjaman ini.

Okay hari ni merupakan besday suami. Xda sambutan yang istimewa,cukup sekadar doa dan ucapan ringkas,Almaklumla diri ni kan mana la pandai nak mengarang panjang,nak sweet sampai tahap kencing manis, hahah..owh ya ucapan via wasap je,husband keja untuk 1 week.kalau pun suami ada masa terpenting ni tak kira la sama ada beday kak,aniversary ka,cutika,rayaka aatau apasaja,kiraaa bertuah la badan 2 hehehehe. Hidup sebagai istri kena paham dengan keja dia semua 2..hehe 


Ni la wish tuk suami.. dlam 4baris jugak la haha..

semoga sama2 kita ke jannah..♥

Sanah Helwah..

yayang + sayang 50years